Suport Pentru Medalii | Design Elegant | Calitate | Pomptitudine | Livrare Rapida

Postat pe de Victory Hangers®

In caz ca nu stiati, oina, sau hoina, cum i se mai spune, este un joc sportiv traditional romanesc. Jocul de oina era raspandit pe intreg cuprinsul tarii, avand un numar mare de denumiri și variante.

in Banat i se spunea „lopta mica” sau „pila”, in Transilvania „de-a lunga” sau „lopta lunga”, in zona Sibiului „fuga”,in Muntenia și in Moldova „hoina” și apoi oina, in Maramureș „ojerul” sau „oirul”, in Dobrogea „de-a lunga” etc. In unele parti oina se juca și de catre fete, sub numele de „oinita”.Este asemanator cu jocuri sportive comune altor tari, cum ar fi Schlagball-ul german, pesäpallo-ul finlandez, jocul paume din Franta, respectiv Cluiche Corr-ul irlandez.

 

Jocul solicita calitati sportive complexe (viteza buna de alergare, reflexe rapide in mișcarile de autoaparare fata de loviturile mingii, precizie in aruncarea și lovirea mingii cu un baston sau bata).

Jocul de oina este practicat continuu cel putin din secolul al XIV-lea conform cronicilor și hrisoavelor timpului, fiind mentionat prima data documentar la 1364, in timpul domniei lui Vlaicu Voda.[1] Alta atestare documentara apare in anul 1596, cand cosmograful italian Gian Lorenzo d´Anania mentioneaza jocul de oina in lucrarea Sistemul Universal al Lumii la capitolul descrierii Valahiei Superioare.

 

Referiri la oina se gasesc și in lucrarea Diaetetica a lui Stefan Matyus din 1762 tiparita la Cluj, apoi preotul Nicolae Stoica din Hateg care in anul 1763 relateaza anii petrecuti la Timișoara unde juca cu copiii in curtea bisericii „lopta mica”.

 

Cel care aduce transformari radicale in jocul de oina, dandu-i caracter de joc sportiv, este Spiru Haret, considerat a fi parintele oinei. Prin „Reforma invatamantului” din 1898 cat și prin alte decizii ministeriale, el a introdus practicarea obligatorie a oinei in școlile de toate gradele. «Oina poate aduce o viata noua in școala romana, fiind un admirabil mijloc de educatie fizica, adevaratul tip de joc sportiv romanesc», spunea Spiru Haret.

Dupa anul 1990 oina a cunoscut un mare regres, care a dus pana aproape la disparitia jocului.

 

La multi ani de Ziua Nationala! :)

 

Echipa Victory Hangers

Sale

Unavailable

Sold Out